Tee-Se-Itse: Minitipit

Tee-Se-Itse: Minitipit

Kalastuksessa (erityisesti järvellä) tulee usein tilanteita jossa perhot pitäisi saada uppoamaan syvemmälle. Tärkeää on myös eri vedentasojen kalastaminen perhoilla, jotta oikea taso missä kalat ovat ruokailemassa löytyy. Silloin minitipit ovat helppo ratkaisu käytännölliseen kalastukseen.

Perinteisenä vaihtoehtona on kuljettaa mukana eri uppoamisnopeuksilla olevia siimoja mutta tälle ratkaisulle tulee hintaa aikalailla, kun siimat alkavat olemaan jo lähes 80 € /kpl + kelat/varapuolat. Lisäksi keskimäärin mataliin järvivesiin ei tarvitse kokouppoavia siimoja niin usein, virtavesistä puhumattakaan. Toki vaihtoehtona on tehdä perhoihin painotuksia mutta itse pidän monessa tapauksessa parempana vaihtoehtona käyttää painottamattomia tai kevyesti painotettuja perhoja ennemmin kuin raskaita sidoksia. Keveät mallit uivat mielestäni paremmin, etenkin jos jäljitellään hyönteisten luontaista liikkumista. Toki on olemassa myös valmiina polyleader ratkaisuja mutta niillekin tulee hintaa enemmän kuin Tee-Se-Itse mallissa. Idea tähän tuli lohenkalastuksesta jossa siimojen valinta ja uppotippien käyttö on ajoittain varsin teknistä säätämistä. Siellä voi joutua hakemaan tarkasti siimojen kokonaispainoja ja erilaisia uppoamisnopeuksia olosuhteiden nopeisiin muutoksiin. Muunneltavilla tippiratkaisuilla se onnistuu. Nämä itse tehdyt minitipit toimivat hyvin esimerkiksi matalien vesistöjen booby perhojen kalastustekniikassa, siian järvikalastuksessa painottamattomilla nymfeillä, virtavesien streamer kalastuksessa jne. Lyhyinä ne eivät juurikaan vaikuta siiman heitto-ominaisuuksiin.

Tee-Se-Itse ratkaisuna on muokata kelluvasta WF-siimasta muunneltava minitip kärkiosainen siima. Tätä varten ei tarvitse ostaa uutta siimaa vaan vanhaa olemassa olevaa pystyy hyödyntämään. Katkaise siiman kärjestä metrin pituinen pätkä pois ja tee seuraavaksi neuvotulla tekniikalla lenkki heittosiimaan ja myös katkaistuun metrin pituiseen osaan, jota voi edelleen hyödyntää kalastuksessa yhtenä minitippinä. Lisäksi tarvitaan tippi materiaalia jota on saatavilla perhokalastuksen erikoisliikkeistä metritavarana, esimerkiksi RIO InTouch ja Airflo Tungsten Tip viidessä eri uppoamisnopeudessa. Hintaa tulee alle 3 €/m jokaisessa uppoamisluokassa (T). Minitippien pituus on noin yksi metri, tarkemmin valmiina 86 cm kun tippi materiaalia menee molempiin lenkkipäihin noin 7 cm.

Tip materiaalien liitoslenkkien tekemiseen ”hitsaamalla”/sulattamalla tarvitaan kirkasta kutistesukkaa. Tärkeää on käyttää sopivan kokoista kirkasta kutistesukkaa, joka supistuessaan menee lähelle siimojen paksuutta. Jos käytetään liian leveää, vähän kutistuvaa kutistesukkaa niin liitoksesta liian paksu. Sopiva on ollut 3.2 mm ulkohalkaisijaltaan oleva kirkas kutistesukka joka kutistuu puoleen eli 1.6 mm. Valmistajia ovat esim. Elfa tai CYG, 15 metrin rulla maksaa elektroniikkatarvikeliikkeessä noin 10 €. Yhteen tip-osaan tarvitaan 2 x 10 cm pätkää kutistesukkaa. Kutistesukan tulee olla kirkasta jotta siiman sulaminen nähdään ja sitä ei lämmitetä liikaa.

Apuvälineeksi kutistesukan käsittelyyn tarvitaan myös kuumailmapuhallin jossa on pieniaukkoinen vaihdettava suukappale, joka ohjaa kuuman ilman sopivan pienelle alueelle. Tällä varmistetaan ettei siima lämpene ja vaurioidu vahingossa liitoskohdan ulkopuolelta. Näitä saa rautakaupoista noin 20 €:lla. Esimerkiksi Bauhaus, Powerplus POWE80040 malli. Toki lämmittäminen onnistuu myös sytkärin tms liekillä mutta silloin tarvitaan kaverin apua, jotta lämmitettävän kohdan pyöritys onnistuu samanaikaisesti.

Tippisiiman hitsausvaiheet

Käännä tippimateriaali kaksinkerroin noin 8 cm pituiseksi lenkiksi ja pujota se 10 cm pituisen kutistesukan sisään, jonka sisäänmeno pää on leikattu hieman viistoksi. Apuna pujottamisessa voi käyttää rautalankaa. Lenkkipää (noin 1cm/halutun kokoinen) tulisi olla puoliksi ulkona kutistesukasta.

Laita kuumailmapuhallin päälle ja aloita lämmittäminen sisäänmenon päästä niin, että kutistesukka kutistuu koko matkalta missä tippimateriaali on kaksinkerroin. Pyörittele lämmitettävää osaa jatkuvasti jotta lämpö jakaantuu tasaisesti tippimateriaalin molemmille puolille.

Kun kutistuminen on saatu koko matkalle jatka lämmittämistä sisäänmenon päästä uudelleen, pyörittele, kunnes huomaat että siimat sulavat yhteen. Siirry hiljalleen kohti silmukkaa niin että sulaminen/hitsautuminen jatkuu aina lähelle lenkkiä.

Roikota lämmitettyä osaa suoraan alaspäin jolloin siihen ei synny mutkia ja anna sen jäähtyä muutama minuutti. Lopuksi leikkaa ohutkärkisillä saksilla kutistesukka irti tippisiiman päältä. Aloita leikkaus tyvestä. Tee samanlainen lenkki myös tippisiiman toiseen päähän.

Tippisiimojen uppoamisnopeuksia

RIO InTouch tipit: T-8 (15-18 cm/s), T-11 (18-20 cm/s), T-14 (20-23 cm/s), T-17 (23-25 cm/s) ja T-20 (+25 cm/s)

Airflo Tungsten Tipit: T-7 (17.5 cm/s), T-10 (20 cm/s), T-13 (23 cm/s), T-14 (24 cm/s), T-15 (25.5 cm/s) ja T-18 (29 cm/s)